Vamos a la playa
Buenos dias!
Hoe is het in Nederland? Nog steeds een lekker zonnetje of valt het tegen?
Ik kan me voorstellen dat het voor jullie moeilijk voorstellen is hoe het hier moet zijn als je hier nooit bent geweest. Ik had natuurlijk voordat ik wegging veel gelezen over Antigua en hoe het er moest zijn, maar zelfs het beeld dat ik had is al heel anders dan hoe ik het nu beleef. Ik zal proberen een klein beetje te schetsen hoe het er hier uitziet.
De gebouwenhier zijn allemaalvan beton(tenminste van de buitenkant), en geschilderd in allemogelijke kleuren die je maar kan bedenken, wat het straatbeeld enorm vrolijk maakt.Er zijnveel mooieoude gebouwen, kerkjes, bogen, noem maar op. Om de pakweg 50 meter vind je inecht elkestraat van destad een kleine soort van kruidenier, die van chips tot tandpasta verkoopt. Ookzijn er enorm veel telefoonwinkels en kleine reisbureautjes, die overigens bijna allemaal hetzelfde'assortiment' aanbieden.
Het stratensysteem in Antigua is (zelfs voor mij! :D) heel makkelijk, het zijn allemaal blokken. Er lopen straten van noord naar zuid (Avenidas) en van oost naar west (Calles). Deze straten hebben allemaal een nummer, dus echt straatnamen of buurten met thematische namen zoals we die in Nederland kennen, hebben ze in Antigua niet. De straten zijn gemaakt van keien, zowel kleine als grote, en samen met diepe kuilen en gaten in de weg zorgt dat ervoor dat
mensen hier niet harder rijden dan 20. (behalve de tuctucs, die je hier ook veel hebt, weer een verhaal apart). Mensen nemen het hier niet zo nauw met het links of rechts rijden, ze gebruiken de weghelft waar ze het meest zin in hebben. Waarschijnlijk dan de helft met de minste kuilen. Je ziet hier hele gezinnen op 1 motor of scooter, of in de laadbak van een auto. Voorrangsregels zijn er volgens mij niet echt, en ook verkeersborden of zebrapaden heb ik nog niet kunnen ontdekken.
Op straat pik je de studenten/touristen er zo uit, voornamelijk omdat ze er compleet anders uitzien dan de lokale bevolking. Ik heb, ondanks dat het hier ruim 30 graden is (en dat noemt men hier winter), nog geen Guatemalteek in een korte broek gezien. Ook mijn
gastmoeder niet, hoe hard ze ook loopt te klagen over de hitte. Ik denk dat het gewoon niet gebruikelijk is hier om een korte broek te dragen, zeker voor vrouwen niet. De mensen hier zijn enorm vriendelijk en behulpzaam, als je bij wijze van 5 seconden zoekend om je heen staat te kijken word je al aangeschoten door een local die je vraagt wat je zoekt. Iedereen lijkt de tijd te hebben of neemt in ieder geval de tijd, de mensen zijn heel relaxed, wat ik een heel fijn contrast vind met de mensen in bv. ook Nederland. Niemand heeft hier haast. En ze lachen! Als je langsloopt, kun je altijd een groet of een lach met een vriendelijke hoofdknik verwachten.
De mensenin Antigua zijn trots op hun stad, op het traditionele en het originele ervan. Dit zie je mooi terug in el Parque Central, het park dat precies in het midden van Antigua ligt. 's Ochends vroeg wordt het park met een enorme preciesieschoongemaakt. Met bezems met grote palmbladeren eraan wordt alles schoongeveegd, en elk miniscuul papiertje wordt opgeraapt en weggehaald. In Antigua zie je veel moderne dingen, zo is er bv. een MacDonalds en een Burger King, maar ook die zijn compleet in stijl. Van buiten zie je haast niet dat het een MacDonalds is, het is meer een ' normaal' huis met aan de voorkant een klein plakkaatje waar het logo van MacDonalds opstaat. Van binnen is het net een oosters paradijs, met een mooie binnenplaats met planten en fonteintjes.
Ik vind het hier prachtig.
Woensdagmiddag zijn we naar San Antonio geweest, een dorp in de buurt. Met de chickenbus. En die wordt dus niet voor niks zo genoemd. Ik weet even niet meer zeker of ik al had verteld wat een chickenbus (of eigenlijk ' camioneta') precies is, maar voor de zekerheid: stel je een soort vrachtwagen voor in werkelijk alle kleuren geschilderd die je je maar kan bedenken. Die enorme zwarte rookwolken en reggaetonmuziek uitstoot,zitplaatsen heeft zonder beenruimte, zonder kussens op de stoelen, zonder airco en zonder vering. En dat in de hobbelige en ongelijke straten van Antigua = lachen! Was wel blij dat we er na een kwartier weer uit konden haha. Moet er niet aan denken een hele dag in zo'n ding te moeten reizen.
Maar goed, San Antonio dus. We gingen erheen om een coorporatie van vrouwen te bezoeken, traditionele Mayavrouwen, die echt de hele dagen niks anders deden dan weven. Alles met de hand, zonder gebruik temaken van ook maar 1 machine. Ze hebben ons de traditionele Mayakleding uitgelegd van de man en de vrouw, en hoe het gemaakt werd, maar vooral ook hoe lang ze er mee bezig waren. De rok van een vrouw is een doek van (uitgerold) 5 meter (!) lang. Hier zijn ze ruim 5 maanden zoet mee, dag in dag uit. We hebben met zn allen een traditioneel mayahuwelijk nagespeeld, inclusief gebruiken en de kleding natuurlijk. Superinteressant en indrukwekkend om te zien dat nog steeds mensen volgens zulke strenge tradities leven. Na dit alles kregen we een kopje Maya-koffie (wederom alles met de hand) en konden we souvenirs kopen.
Donderdag na school en lunch ben ik met Antonio van de talenschool naar San Hermano Pedro gegaan, het soort van ziekenhuis waar ik misschien ga werken. Verschrikkelijk was dat, het maakte me echt enorm verdrietig. Aan de ene kant is het een 'normaal' ziekenhuis voor mensen met minder geld, waar ze goedkoop een dokter kunnen raadplegen, geopereerd kunenn worden en medicijnen kunnen halen. Aan de andere kant is het een opvanghuis voor mensen die in welk opzicht dan ook beperkt zijn. Lichamelijk, geestelijk of allebei. Mensen met alzheimer, mensen die een ' brain paralysis' hebben. Mensen worden ingedeeld per afdeling, mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen, de jeugd bij de jeugd en de kleintjes bij de kleintjes. Verschrikkelijk om te zien hoe de meesten in een enorm verkrampte houding in bed liggen en niks anders kunnen dan je aankijken, omrollen en lachen of huilen. Heeft echt enorm veel indruk gemaakt. Vanmiddag (nu zometeen) ga ik met Jorge (ook van talenschool) naar la Guarderia, een kinderdagverblijf voor 'normale' kindjes van wie de moeder (of vader) single is en werkt. Wel met een doel dus.
Morgen ga ik met Brianna richting Monterrico (la playa) waar de anderen op dit moment al zijn. Zin in! Lijkt me erg mooi.
Ik word geroepen (haha, Diana heet ik hier) dus ik moet gaan.
Take care, iedereen een heel goed weekend gewenst en tot de volgende blog!
Liefs
Hey Dianne,
geweldig om te lezen wat je allemaal mee maakt.
En om tussen de regels vooral te lezen dat je het zo naar de zin hebt.
Blijf genieten meid, met zoveel indrukken vliegt de tijd!!
(grapje, dit rijmt..)
Hier nog lekker weer, maar een fris nat weekend in het vooruitzicht.
Tot de volgende update,
INA
Euuj Dianne,
Wat ben ik blij dat je het zo bijzonder leuk vindt daar en dat je zoveel indrukken opdoet! Ik ben haast jaloers op jou met je ziekenhuis "stage"! Het is enorm dapper dat je dit doet en dan ook nog met zoveel plezier. Ik hoop dat de rest van je tijd daar minstens net zo leuk zal zijn.
groet'n
Hans
Hey Dianneeeuh! :)
Wat leuk dat je zo geregeld een plekje vindt om te bloggen! En wat heb je al weer n beule gedaan kind. Super!
En het leukste om te lezen is natuurlijk dat het je zo bevalt.
Ben benieuwd waar je nu uiteindelijk je vrijwilligerswerk gaat doen.
Nou, geniet-ze maar weer!
xxxxx
De verhaaltjes blijven erg leuk om te lezen. Dit is zeker een reis die je nooit zou vergeten. Zoiets als je hier typt is ook gelijk een soort handig dagboekje!
Hey ik volg je Blog op de voet. Het lijkt me echt indrukwekkend. I envy you :) En met die zieke mensen, hoewel het een vreselijk aanzicht is, bedenk dat iedereen zo naar hun kijkt. Een glimlach of een hand geven doet veel goeds voor die mensen. Ik hoop dat je het nog heel erg naar je zin hebt en zult hebben. ( 30 graden,, pff t regent hier :P)
He hallo Dianne.
Ik ben blij dat je het daar naar je zin hebt de dagen vliegen voorbij. E.n voordat je het weet ben je al weer thuis 1 week zit er al weer op En ik zie dat je daar al veel gezien hebt en meegemaakt leuk toch en je hebt daar ook al vrienden waar je mee uit gaat.Veel plezier en tot de volgende keer
Hoi Dianne,
Heel leuk om je verhaal te lezen en zo herkenbaar!!! Hoe was Montericco?
Ben benieuwd naar je verhalen over het vrijwilligerswerk.
Succes deze week!
Groetjes Kevin